Sadni sokovi so običajno sladkasto kiselkastega okusa, kar že samo po sebi veliko pove o sestavinah. Naravni sadni sok iz sadja v glavnem vsebuje vodo, naravno prisotne sadne sladkorje, kot so fruktoza, glukoza ter drugi (običajno skupno okrog 11-15%, odvisno od vrste sadja), nekaj naravnih sadnih kislin (kot so jabolčna ali citronska kislina) ter vitamine in minerale.
Glavni naravni sestavni del soka iz sadja je voda, ki predstavlja v povprečju 80 % soka.
Sadje
skrivnost najboljših sokov
Sadje za pridelavo sadnega soka mora biti predvsem zdravo, primerno zrelo, sveže ali ustrezno hranjeno po pobiranju pridelka. Za predelavo v sadni sok, še posebej za stiskanje, je pomembno tudi, da je vrsta sadja prava in da je sadje dovolj sočno.
SOČNO SADJE
Sadju, ki vsebuje velik delež takega soka, rečemo, da je zelo sočno in se že pri rezanju sok iz njega kar cedi. To so na primer pomaranče in jabolka.
KAŠASTO SADJE
Pri nekaterih vrstah sadja, kot je na primer marelica, breskev ali jagoda, pa tudi če sadež stisnemo, izcejenega soka ni veliko ali nič, še posebej, če je sadje zelo zrelo. Zato takšne sadeže za sadni sok spasiramo, drobimo ali meljemo, celega ali olupljenega (brez koščic), tako dobimo t.i. sadno kašo ali pire. Ta se od soka iz sočnega sadja razlikuje tudi po tem, da vsebuje več sadnih vlaken oz. delčkov sadja, ki jih vidimo v obliki kaše.
Skrivnosti najboljših sokov
Najboljše iz narave se vedno začne v naravi in se v prepletu čudovitih naključij izriše v čudeže, ki jih vsak dan uživamo. Nikoli ne bomo razumeli skrivnosti, zakaj so sadeži, iz katerih nastajajo naši sokovi tako neizmerno okusni, lahko pa razumemo, da bodo najboljši le, če bomo to skrivnost pustili nedotaknjeno.
Zato božanske okuse iz narave preprosto mešamo v božanske sokove. In v tem se skriva skrivnost najboljših sokov, ki jih že desetletja strežemo v slovenskih domovih. Od narave dani. Od Dane vam.
ANANAS – za ohranjanje telesne teže
Ananas je bogat z vitaminoma A in C, ki sta močna antioksidanta. Ananas je prepojen z vlakninami, manganom, ki je pomemben za trdnost kosti, spodbujanje prebave, poleg tega pa zdravi bolečine in vnetja. Od mineralov so v njem najbolj zastopani kalcij, fosfor, magnezij, železo, natrij in kalij. Med encimi pa je za zdravilne učinke ananasa najbolj zaslužen bromelain. Ta med drugim želodcu pomaga mehčati hrano in zavira rast rakavih celic.
Ostale sestavine
Zgoščeni sadni sok oziroma koncentrati so narejeni z odvzemanjem vode iz sadnega soka. To poteka s segrevanjem sadnega soka na nizke temperature v podtlaku in z uparjenjem vode se sok zgosti. Vse to se odvija v podtlaku, da ostanejo vonj in okus čim bolj ohranjeni. Rezultat je, da iz povprečno 10 litrov sadnega soka dobimo le 1,5 litra takega zgoščenega soka. Glavni razlog za koncentriranje je zagotovitev stabilnosti sadnega soka in predstavlja varen in kakovosten način skladiščenja predelanega sadja skozi vse leto.
Kakovost vode je seveda zelo pomemben faktor pri pripravi sadnih sokov in sadnih nektarjev, ki se pripravijo iz zgoščenega soka, saj predstavlja povprečno 80 % sestave. Zato je zelo pomembno, kakšno vodo vsebujejo. V Dani vse sadne sokove iz zgoščenega soka pripravljamo z naravno mineralno vodo Dana. Predno pride sok na police trgovin, se zgoščenemu sadnemu soku v primeru 100 % sadnega soka doda enaka količina vode, kot mu je bila v postopku zgostitve odvzeta, zato navajanje vode na embalaži kot sestavine posebej ni potrebno.
Zgoščenemu sadnem soku oziroma koncentratu se pri izdelavi sadnega soka dodaja le voda, v takšni količini kot je bila odvzeta v postopku zgostitve. Lahko se še dodajo le tiste arome, pulpa ali sadne celice, ki so bile izločene med postopkom proizvodnje zgoščenega sadnega soka. V kolikor želimo sadni sok z dodano prehransko vrednostjo, pa se mu lahko dodajo tudi vitamini in minerali ter antioksidanti za zaščito barve, kar je na embalaži soka seveda ustrezno označeno.
100 % sadni sokovi ne smejo imeti dodanega sladkorja. Navedba, da «sok ne vsebuje dodanega sladkorja«, na embalaži zato ni dovoljena. V energijski tabeli na embalaži je navedena količina tistega naravnega sadnega sladkorja, ki ga vsebuje sadje, iz katerega je bil narejen sadni sok. Sok iz zgoščenega sadnega soka ima v skladu z evropsko uredbo o sadnih sokovih predpisane lastnosti. Tako ima npr. jabolčni sadni sok iz zgoščenega soka predpisano suho snov v izdelku na 11,2 %, kar pomeni, da so tovrstni izdelki na nek način »tipizirani« in ne nihajo npr v vsebnosti sladkorjev en do drugega.
Zgoščeni sadni sok oziroma koncentrati so narejeni z odvzemanjem vode iz sadnega soka. To poteka s segrevanjem sadnega soka na nizke temperature v podtlaku in z uparjenjem vode se sok zgosti. Vse to se odvija v podtlaku, da ostanejo vonj in okus čim bolj ohranjeni. Rezultat je, da iz povprečno 10 litrov sadnega soka dobimo le 1,5 litra takega zgoščenega soka. Glavni razlog za koncentriranje je zagotovitev stabilnosti sadnega soka in predstavlja varen in kakovosten način skladiščenja predelanega sadja skozi vse leto.
Kakovost vode je seveda zelo pomemben faktor pri pripravi sadnih sokov in sadnih nektarjev, ki se pripravijo iz zgoščenega soka, saj predstavlja povprečno 80 % sestave. Zato je zelo pomembno, kakšno vodo vsebujejo. V Dani vse sadne sokove iz zgoščenega soka pripravljamo z naravno mineralno vodo Dana. Predno pride sok na police trgovin, se zgoščenemu sadnemu soku v primeru 100 % sadnega soka doda enaka količina vode, kot mu je bila v postopku zgostitve odvzeta, zato navajanje vode na embalaži kot sestavine posebej ni potrebno.
Zgoščenemu sadnem soku oziroma koncentratu se pri izdelavi sadnega soka dodaja le voda, v takšni količini kot je bila odvzeta v postopku zgostitve. Lahko se še dodajo le tiste arome, pulpa ali sadne celice, ki so bile izločene med postopkom proizvodnje zgoščenega sadnega soka. V kolikor želimo sadni sok z dodano prehransko vrednostjo, pa se mu lahko dodajo tudi vitamini in minerali ter antioksidanti za zaščito barve, kar je na embalaži soka seveda ustrezno označeno.
100 % sadni sokovi ne smejo imeti dodanega sladkorja. Navedba, da «sok ne vsebuje dodanega sladkorja«, na embalaži zato ni dovoljena. V energijski tabeli na embalaži je navedena količina tistega naravnega sadnega sladkorja, ki ga vsebuje sadje, iz katerega je bil narejen sadni sok. Sok iz zgoščenega sadnega soka ima v skladu z evropsko uredbo o sadnih sokovih predpisane lastnosti. Tako ima npr. jabolčni sadni sok iz zgoščenega soka predpisano suho snov v izdelku na 11,2 %, kar pomeni, da so tovrstni izdelki na nek način »tipizirani« in ne nihajo npr v vsebnosti sladkorjev en do drugega.